Błystka wahadłowa TG 6cm 8g GOLD RED
Błystka wahadłowa TG 6cm 8g GOLD RED
Producentem błystek wahadłowych jest Tomasz Gorgolik, który produkuje również woblery pstrągowe, trociowe oraz jerki.
Błystka wykonana jest z cienkiej blach są galwanizowane przy użyciu miedzi, mosiądzu. Dodatkowo są młoteczkowane i malowane.
Sposób prowadzenia oraz praca przynęty
Wahadło o tej gramaturze sprawdzi się doskonale na płytkich i zarośniętych rzekach, gdzie szczególnie ważne jest aby mieć pełną kontrolę nad przynętą. W nurcie rzeki doskonale przemyślany profil blaszki natychmiast wybija wahadło ku powierzchni. Pozwala to nawet z dużej odległości kontrolować jej tor prowadzenia.
Wyróżniamy kilka miejsc i sposobów prowadzenia błystki wahadłowej
Rzeki pod nurt: Prowadź powoli, co chwilę cofając szczytówkę wędki o 10-20 cm. Tym sposobem wahadło będzie pracować góra-dół.
Rzeki z nurtem: Zwijając, podszarpuj szczytówką, jednocześnie mając ją lekko skierowaną ku górze. Wahadło będzie pracowało góra-dół, jednocześnie lekko odbijając na boki.
Woda stojąca: Naturalna praca wahadeł na wodzie stojącej odbywa się na głębokości około 1m (zależy od długości oddanego rzutu). Aby przynęta pracowała przy powierzchni należy szczytówkę skierować lekko ku górze. Prowadzenie w toni jest możliwe przy normalnym tempie zwijania i neutralnym położeniu szczytówki. Prowadzenie przy dnie, ze względu na niską gramaturę i profil wahadła, wymaga bardzo wolnego zwijania. Zalecamy również technikę bardzo wolnego zwijania przez 2 sekundy oraz przytrzymania przynęty na dnie przez 3 do 5 sekund. Technika ta doskonale prowokuje okonie.
Wahadłówka należy do klasycznych, niestety trochę obecnie zaniedbanych przynęt spinningowych. Skuteczność wahadłówki zwłaszcza przy połowie drapieżników jest nie do przecenienia
Zapraszamy do zapoznania się z innymi przynętami z kategorii handmade!
Parametry
Przeznaczenie - Gatunek ryby:
Rękodzieło czy Przynęta seryjna:
Potrzebujesz pomocy?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.