Pstrąg potokowy – o “kropkach słów kilka”

o-lutowych-kropkach-slow-kilka

Kiedy przychodzi początek roku, upragnieni wrażeń wędkarze ruszają nad wodę szukać łososiowatych. Na wybrzeżu i pomorzu mamy troć, której zasmakować bez wielkiej wyprawy nie mogą wędkarze ze środkowej i południowej Polski. Dla prawie całej krajowej rzeszy wędkarskiej dostępny staje się pstrąg potokowy. Chociaż na niektórych rzekach po potokowca sięgnąć można dopiero od 1 lutego. O […]

Zarybianie okiem Ichtiologa

Zarybianie okiem ichtiologa

Wielokrotnie na różnych forach i grupach oraz w realu obserwowałem dyskusje dotyczące zarybień. Chciałbym przybliżyć Wam ten temat z ichtiologicznego punktu widzenia. Czym są zarybienia każdy wędkarz z grubsza wie. Chodzi o wprowadzenie do danej wody materiału zarybieniowego czyli po prostu ryb. Materiał zarybieniowy zazwyczaj pochodzi z hodowli, w których jest produkowany, chociaż zdarzają się […]

Szczupak pospolity (Esox lucius)

Pożywienie szczupaka

Charakterystyka szczupaka. Szczupaka nie można pomylić  z żadną inną rybą słodkowodną. Ciało szczupaka jest mocno wydłużone. Płetwa grzbietowa jest przesunięta daleko ku tyłowi. Ryby te nie posiadają płetwy tłuszczowej. Barwy szczupaka zależą od czystości wody. W czystych rzekach i jeziorach, gdzie woda jest przejrzysta –szczupak ma ciemnobrązowy grzbiet, prawie biały brzuch a boki zielone z […]

Rugia – wędkarski raj dla prawdziwych łowców szczupaka

Rugia – wędkarski raj dla prawdziwych łowców szczupaka

Rugia to niemiecka wyspa na Morzu Bałtyckim, w północno-wschodniej części Niemiec. Osobom nie związanym z wędkarstwem kojarzona głównie z pięknych klifów na półwyspie Jasmund, z przepraw promowych z miasta Sassnitz (w kierunku Danii, Szwecji) oraz z oceanarium w Stralslundzie, przez który musimy przejechać, aby dostać się na Rugię. Dla wędkarzy, Rugia to przede wszystkim jedno […]

Boleń (Aspius aspius)

Boleń - (Aspius aspius) - Asp - Rapa

Charakterystyka bolenia. Wyglądem przypomina trochę ukleję. Ma wydłużone, nieco spłaszczone po bokach ciało oraz długie bardzo dobrze rozwinięte płetwy. Pysk duży, szeroko rozcięty. Grzbiet jest oliwkowozielony z niebieskawym połyskiem. Boki są jasne, czasem nawet srebrne. Strona brzuszna jest srebrzyście biała. Płetwy brzuszne natomiast są czerwonawe. Posiada szeroki końcowo położony otwór gębowy sięgający poza przednia krawędź […]

Troć rzeczna

troc_rzeczna

Już za chwileczkę, już za momencik… … do rozpoczęcia sezonu trociowego zostały nam tylko godziny i jestem pewien, ze każdy maniak tej ryby odlicza je, nie mogąc się doczekać rozpoczęcia, które będzie dziwne i nietypowe jak cały 2020 rok. Przede wszystkim nad wodę nie zjadą się takie tłumy jak w poprzednich latach – mamy wyłączoną […]

0
    0
    Twój koszyk
    W koszyku nic nie ma:(Wróć do sklepu